TuomasKuoppala

Avustajapopulismin kahdet kasvot

Poliittinen avustaja on yksi Suomen väheksytyimmistä ammateista. Fakta käy ilmi Suomen Kuvalehden ammattien arvostusta selvittävässä tutkimuksesta. Yleinen näkemys lienee, että poliittinen avustaja on selkärangaton juonittelija, joka on saanut suojatyöpaikan puolueen leivistä. Eipä siis ihme, että iltapäivälehdet ja osa kansanedustajistakin on kiihkoutunut äimistelemään Rinteen hallituksen kasvanutta avustajakuntaa. Toistaiseksi analyyttisempi kritiikki on jäänyt huutokuoron varjoon. 

Nykyinen hallitus on sopinut palkkaavansa enintään 15 valtiosihteeriä ja 70 erityisavustajaa. Määrä on lähes kaksinkertainen edellisen hallituksen avustajajoukkoon nähden, johon kuului 4 valtiosihteeriä ja 42 poliittista erityisavustajaa. Naljailu ministerien ”avustajamitoituksesta” on kieltämättä hauska heitto näiden lukujen valossa. Samalla on tiedostettava, että poliittisten esikuntien kohtaamat haasteet ja heihin kohdistuvat vaatimukset ovat toisinaan jopa kohtuuttoman julmia.

Sipilän hallituksen erityisavustajille tekemäni teemahaastattelut (Kuoppala 2018) paljastivat, että sekä ministerien että heidän avustajiensa määrän vähentäminen koettiin pölhöpulistiseksi vedoksi. Hallituskauden aikana esimerkiksi ministeri Lindström sairastui työuupumukseen. Myös eräs haastateltava erityisavustaja kuvaili, kuinka ministerin avustajakunnalla oli harvoin tarpeeksi aikaa perehtyä valmisteltaviin asioihin. Välillä he jopa toivoivat asioiden vain edistyvän itsestään ilman suurempia rytinöitä. Pahimmillaan tilanteen nähtiin lisäävän virkamiesten valtaa kansanvallan kustannuksella.

Kaikkien etu olisikin, jos erityisavustajien työhön liittyvää mystiikkaa pystyttäisiin vähentämään. Fakta on, että ministerit tarvitsevat poliittisia avustajiaan. He ovat ministerien lähimpiä luotettuja ja neuvonantajia paineen keskellä. Yksikään ministeri ei pysty johtamaan menestyksekkäästi hallinnonalaansa pelkästään virkamiesten avulla. Myös ministeriön virkamiehet kaipaavat asiantuntevaa poliittista ohjausta osana laadukasta lainvalmistelua.

Epäonnistunut lausunto kuultiin myös ministeri Anderssonilta, joka puolusti avustajamäärän lisäämistä sillä, että virkamiehet ovat uupuneita. Väite on vähintään tuulesta temmattu. Vaikka politiikan ja hallinnon erottaminen ministerien esikuntien toiminnassa on hyvin haastavaa, niin kyllä ministerin pitäisi ymmärtää, että virkamiehet kirjoittavat lain. Avustajamäärän lisäämisellä turvataan taas ministerien ja heidän avustajiensa jaksaminen, jotta poliittinen ohjaus olisi johdonmukaisempaa.

Ministereiden avustajaresurssit oli mitoiteltu aiemmin selvästi alakanttiin, mutta on oleellista kysyä, että onko hallitus intoutunut lisäämään avustajakuntaansa hieman liiaksikin. Kokoomus esitti hallituksen lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä, että hallitus kohtuullistaisi avustajamäärän lisäystä. Vielä syvällisempi kysymys onkin, että olisiko valtiosihteerien palkkaamisen varatut rahat ollut parempi käyttää puoluetuen korottamiseen? Näin varmistettaisiin, että hallituksen ja opposition välinen valmisteluresurssi ei painottuisi liiaksi hallituksen eduksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Taisto Pihlajamaa

Pitää tehdä sitä mitä osaa!
Näin sanoi sotaveteraani lääkärille pirtureseptiä pyytäessään. Lääkäri kun ei osannut poistaa veteraanin sisässä olevaa sirpaletta.

En paheksuisi näiden nykyministerien intoa avustajien haalinnassa. Se on lähinnä osoitus rehellisyydestä. Osoitus siitä, että kun oma kyky on rajallinen, on apua haalittava sieltä mistä sitä saa. Kansan edun nimissä sopii toivoa, että edes näistä apujoukoista olisi joksikin.

Käyttäjän LindaPelkonen1 kuva
Linda Pelkonen

Hyvä vaan, että avustajien määrää lisättiin. Kuten tässä blogissa todettiin, ihan loppuunpalamistakin tapahtui edellisessä hallituksessa. Parempi että ministeri voi delegoida osan tehtävistä avustajille, jotta voi keskittyä itse kaikkein olellisimpaan. Eihän lääkärikään itse ota vastaan ajanvarausta ja kirjaa ylös potilaiden puhelinnumeroita sairaalan aulassa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kas varsin hyvä kirjoitus opposition puolelta ;) Itse pidän avustajien määrän lisäämistä tärkeänä jo senkin takia, että poliitikkojen ja virkamiesten välinen rajapinta on välillä turhan syvä ja vailla kunnollista kohtaamista ja pääsyynä tähän on ministereiden ja heidän avustajiensa työtaakka ja rajallinen aika osallistua yhtään laajemmin ministeriöiden toimintaan. Läsnäolo jää helposti kaikkein keskeisimpiin kohtaamisiin. Tämä heikentää demokratiaa. Samalla lisäys myös parantaa keskitasonkin virkamieskunnan mahdollisuutta ottaa yhteyttä ministereiden esikuntiin - mikä saattaa ajoittain nopeuttaa ja helpottaa asioita.

Se mikä olisi oikea mitoitus on vaikeampi kysymys, mutta yleisesti kovin suuret loikkaukset resursseissa luovat ainakin lyhytaikaisesti tehottomuutta ja joutokäyntiä, vaikkakin pidemmän päälle isommatkin muutokset saattavat osoittautua tarpeellisiksi.

Toimituksen poiminnat