TuomasKuoppala

Hallitutuksen ilmastopolitiikka sulaa sisäisiin riitoihin

Keskustelu kaivoslaista käy kuumana, mutta hallituksen sisällä roihu on sitäkin suurempi. Viimeisin esimerkki jo alkuunsa päättyneestä kuherruskuukaudesta nähtiin eilen, kun kansanedustaja Mari Holopaisen (vihr.) ja Hannu Hoskosen kesk.) radiohaastattelu kaivoslain muutostarpeista muuttui suoraksi huutokuoroksi. Kaivoslain uudistus näytti olevan lähes ainoa puolueita yhdistävä tekijä, mutta toisin todistettiin.

Ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Hoskonen latasi täysilaidallisen haukkuen hallituspuolue vihreät maanrakoon populistisyytöksineen. Aiemmin riidat aktiivimallin purkamisesta ovat hallinneet lähetysaikaa, mutta nyt hallitus on ollut vähintäänkin yhtä aktiivinen sisäisten ilmastoriitojen puimisessa julkisuuden kautta.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Mikkonen joutui selittelemään heti hallituksen ensimmäisenä päivänä metsien hakkuukysymyksestä roihahtanutta riitaa. Sapelien heiluttelua on nähty tämän jälkeen niin Kemijoen patoamiseen ja luonnonsuojeluun liittyen.

Pääministeri Rinne joutui myöntämään, että hallituksessa on erilaisia mielipiteiden kirjoa, liittyen mm. metsä- ja ilmaspolitiikkaan. Aidompi kysymys kuuluisikin: ovatko kaikki hallituspuolueet sitoutuneet edes hallitusohjelman kirjauksiin?

Kiista kaivoslaista on jälleen yksi esimerkki siitä, että säätytalolla neuvoteltu ohjelma on kaunista luettavaa, joka ei kestä tarkempaa tarkastelua eikä sen työstäneiden puolueiden luottamusta. Myös ympäristöjärjestöt sekä tutkijat ovat kritisoineet ohjelmaa puuttelisista keinoista. Moni oleellinen kohta, kuten turpeen energiakäytön korkeampi verottaminen jätettiin hautautumaan myöhempiin neuvotteluihin. Lähtökohdat minkä tahansa ympäristölainsääntelyn uudistamiseen ovat nyt heikot, kun hallituspuolueiden ideologiset riidat kumpuavat syvemmältä kuin peruskallio.

Kolmen viimeisen kuukauden merkit enteilevät, että monet tärkeät ratkaisut jäävät istuvan hallituksen sisäisten nahistelujen vuoksi seuraavan hallituksen pöydälle. Vasemmistohallitus ei ole antanut vielä yhtään merkittävää lakiesitystä, mutta se on saanut kuulla senkin edestä agraaripuolueen kannatuskiukuttelua. Ellei hallitus löydä pian yhteistä suuntaa, niin kärsijöinä ovat luonto ja tulevat sukupolvet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Te lienette persujen kanssa samoilla linjoilla ympäristöpolitiikasta?

Käyttäjän TuomasKuoppala kuva
Tuomas Kuoppala

Mikäs tälle on perusteena? Mun mielestä hallitus voisi tehdä vielä kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa. Puolueen ajatuksia ympäristö- ja ilmastopolitiikan alueelta voi lueskella vuoden alussa julkaistusta ohjelmasta: https://www.kokoomus.fi/kokoomuslaisia-keinoja-ymp...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Noin yleispoliittisesti olitte yhteistyössä kepun kanssa (myös ympäristöpolitiikka) useita hallituskausia, no problem. Samoin Orpo ilmoitti olevan täysin mahdollista toimia hallituksessa persujen kanssa. Niin tai näin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Kummallinen väite Pyykölältä. Kokoomus on nykyään "vihreiden puisto-osasto", mitä tämäkin blogi kuvaa. Osat muuttuivat kun kokoomus kuvitteli estävänsä kannatuspakoa omimalla vihreiden ympäristöhaihattelun ja ilmastohysterian.

Kokoomuksen vihreiltä kpioima ympäristölle haitallinen ilmastohörhöily on varmasti yksi merkittävimmistä syistä kannatuksen romahtamiseen. Persut kiittelevät, minä entisenä kokoomuksen äänestäjänä en.

Käyttäjän TuomasKuoppala kuva
Tuomas Kuoppala Vastaus kommenttiin #3

Jokainen hallitus on osiensa summa hyvässä ja huonossa. Edellinen hallitus päätti kuitenkin kivihiilen energiakäytön kieltämisestä. Kyseinen lakimuutos ei muistaakseni lähtenyt persujen tai kepun aloitteesta. Näin ollen uskallan väittää rohkeasti, että kokoomus on valmiimpi kovempiin toimiin kuin konservatiiviset persut ja kepu.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Tapelkaa tytöt ja pojat, saatte tupakkaa.....

Toimituksen poiminnat