TuomasKuoppala

Hallitus hautasi ilmastotavoitteensa turpeeseen

Tuhannet ihmiset kerääntyivät ilmastomarsseille. Lapset kokoontuivat eduskuntatalon portaille perjantaisin ilmastolakkoon. Lehdissä toistettiin ilmastovaalien merkitystä. Lähes kaikki puolueet sitoutuivat yhteisellä sopimuksella tavoittelemaan hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä. Lupaukset hälvensivät ilmastoahdistusta ja odotimme muutosta.

Myös kokoomus julkisti ympäristöohjelmansa, jossa esitettiin keinoja, jolla Suomi pääsisi 1,5 asteeseen ja saavuttaisi hiilineutraaliuden 2030-luvulla. Porvarihallitus oli saanut aikaiseksi päätöksen kivihiilen energiakäytön kieltämisestä ja olimme nyt valmiita vielä kunnianhimoisempiin tekoihin. Haluamme esimerkiksi luopua turpeen energiakäytöstä ja toteuttaa sinivihreän verouudistuksen.

Valitettavasti vasemmistohallituksen lupaukset sulivat nopeammin kuin mannerjäätiköt. Esimerkiksi vihreät lupasivat lopettaa ympäristölle haitallisia tukia neljän miljardin edestä vuoteen 2025 mennessä. Nyt tuleva hallitus aikoo leikata ainoastaan 100 miljoonaa yritystuista. Metsien hiilinieluja kasvattavat teot jäivät nyt vain arvailujen varaan. Suurin pettymys on kuitenkin tulevan hallituksen kyvyttömyys tarttua ilmastoa ja vesistöjä saastuttavaan turpeeseen.

Myös ympäristöjärjestöt sekä tutkijat ovat antaneet kritiikkiä hallitusohjelman puutteellisesta keinoista. Ohjelma on toki kaunista luettavaa suurine sanoineen, mutta varsinaiset päätökset on ulkoistettu myöhempään ajankohtaan vailla konkretiaa. Tässä tilanteessa ei ole häviäjinä muita kuin ilmasto ja tulevat sukupolvet. Edellisen hallituksen saamattomuus tässä asiassa ei oikeuta seuraavan hallituksen virheitä.

Herääkin kysymys, että olivatko vihreät edes paikalla säätytalolla? Lopullisen hallitusohjelman kirjauksia katsoessa näyttää siltä, että Pekka Haavisto on pohtinut enemmän tulevan ministerihuoneensa sisustusta kuin parhaan neuvottelutuloksen edistämistä. Vihreät vannoivat Ville Niinistön puheenjohtajakaudella, että puolue ei lähtisi enää apupuolueeksi hallitukseen. Nyt taas näyttää siltä, että koko vasemmistohallitus on agraaripuolueen vankina niellen kaiken aina maakunnista lähtien.

Kaikkiaan turpeen poltto sai nyt liian monta lisävuotta, mikä uhkaa päästötavoitteiden toteutumista. Puolueiden valtapelit pitäisi työntää syrjään. Turpeen energiakäytölle tulisi asettaa kielto vuoteen 2035 mennessä ja turpeen energiakäyttö olisi tuotava verotuksen piiriin. Lämmityspolttoaineiden verotuksen osalta on luotava pitkäjänteinen ohjelma, jolla hiilipäästön hinta nousee asteittain. Tulevat sukupolvet eivät kaipaa selvityksiä, vaan konkreettisia tekoja nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Mitä ja missä ovat ne kokoomuslaiset teot yritystukien leikkaamiseksi ja turpeenkaivamisen lopettamiseksi? Yli kaksikymmentä vuotta hallituksessa ja mitään ei ole tehty, paitsi lisätuhoa. Entä luonnonsuojelun rahoittaminen? Kokoomus hallituksessa ollessaan on estänyt sekä soiden- että metsiensuojelua hyvin pontevasti. SGL ympäristöministerinä ollessaan keskeytti soidensuojeluohjelman toteuttamisen ja Metson rahat karsittiin olemattomiin.

Käyttäjän TuomasKuoppala kuva
Tuomas Kuoppala

Kuten todettua, niin edellisen saamattomuudella on turha perustella omia virheitä. Kivihiilikielto oli ensimmäinen askel IPCC:n raportin tuoman ilmastoheräämisen myötä. Turpeen energiakäytön kieltämisestä olisi ollut luontevaa sopia nyt uuden hallituksen voimin. Metson osalta todettakoon, että uusi hallitus on saanut hyvän kirjauksen aikaan. Ohjelman rahoitus palautettiin viime kauden loppupuolella oikealle tasolle. Lisäksi kokoomus kannatti myös ympäristöhjelmassaan ja eduskuntavaaliohjelmassaan Metson rahoituksen kasvattamista ja laajentamista koskemaan kaikkia elinympäristöjä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kokoomus ei ole koskaan esittänyt turpeen energiakäytön lopettamista.
Kokoomuksen luonnonsuojeluvastaisuus taas on pitävä fakta tekojen valossa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miksi Kokoomuksen istuessa hallituksissa hallitusohjelmiin ei ole kirjoitettu painopisteeksi EU-tason vaikuttamista ilmastoasioissa. Tämä touhu on turhaa näpertelyä jos siihen ei keskitytä. Jos EU-tason vaikuttamista ei ole yhtenä painopistealueena hallitusohjelmassa, se kertoo asian merkittävyydestä. Eli ihan huuhaata hallitusten ilmastopolitiikat.

Risto Huovinen

Todellisuudessa turvetta kannattaa polttaa, jos haluamme pienentää ilmastohaittoja. Suomessa on noin 2 miljoonaa hehtaaria ojitettuja soita, joiden ottaminen turvetuotantoon pienentäisi niiden aiheuttamia ilmastohaittoja. Tässä tutkimus aiheesta:

http://vintti.yle.fi/yle.fi/energia/index_en3644.h...

Eipä siis ajeta maaseudun elinkeinoja alas virheellisillä väitteillä.

Erik Nieminen

Jaa..a..onko Suomen ilmasto saatu rajattua johonkin kupoliin, kun kirjoittaja esittää, että Suomi pääsisi 1,5 asteeseen? Tällä viikolla sai taas lukea, kuinka Amazonin sademetsiä on hakattu viikossa valtava määrä neliökilometrejä – metsä, joka vastaa neljännestä maailman hiilinieluista! Valitettavasti ilmasto on aidosti globaalia. Minusta Suomessa tulisi ehdottomasti kieltää myös puun poltto, koska piipun päästä mitattuna se tuottaa enemmän hiilidioksidia kuin esim. turpeen poltto. Olisi aika pistää suomen kehitysapurahat metsien suojeluun maailmalla kuin leikkiä maailmanparantajaa ja saada näillä näennäispuuhasteluilla Suomi polvilleen.

Toimituksen poiminnat